Izvrsne vijesti iz Portoroža

Poštovan(e)i,
u Portorožu se od 13.04. – 19.04.2023. održava Europska djevojačka matematička olimpijada na kojoj sudjeluje 55 zemalja iz cijelog svijeta. Među ostalima Kina, USA, Australija, Kanada i većina europskih zemalja. Ekipa Hrvatske u kojoj su bile i dvije polaznice ”olimpijske grupe” Centra izvrsnosti za matematiku postigla je izvrstan rezultat. Zlatnu medalju osvojila je Stella Čolo iz gimnazije Frane Petrića iz Zadra koja je polaznica naše ”olimpijske grupe” posljednje dvije godine. To je i prva zlatna medalja za Hrvatsku koja se natječe od 2020. godine.
Srebrnu medalju osvojila je Marija Dora Marodi iz gimnazije J. Slavenskog iz Čakovca dok su brončane osvojile Barbara Kelava iz 1. gimnazije Varaždin te Lara Semeš iz MIOC-a Zagreb.
Uz čestitku čitavoj ekipi, a posebno ”našim” djevojkama želim istaknuti i mentora
”olimpijske grupe” prof. Ratka Višaka čije je udio u uspjesima Stelle i Barbare ogroman. Čestitam i svim mentori(ca)ma koji su radili sa Barbarom tijekom 10 godina njezinog rada u Centru izvrsnosti.
Među Europskim ekipama Hrvatska dijeli 8. mjesto, a iza nas ostale su na pr. Francuska, Japan, Češka, Slovenija, Srbija, Brazil, Finska, Belgija itd. Prva tri mjesta osvojile su očekivano Kina, USA i Australija.
Zanimljivo je da od 12 učenica iz te tri ekipe samo jedna nije kineskog podrijetla.
Evo i slike ekipe s medaljama koje ”čuva” maskota ekipe.


Evo i naših djevojaka Stelle i Barbare:

B. Topić